Nederlands

Wat is CuraDura?

Een plan, project, idee, droom, … de basis voor activiteiten waarin natuur & milieu, kunst & cultuur, en een gezonde leefwijze samen komen.
Dit toekomstige project beschrijf ik hier alsof het er al is.
Nu zijn we bezig een projectgroep bijeen te krijgen.

passiflora suberosa, ons 'logo'

Waar?

Op het mooie Caribische eiland Curaçao! Op een rustige centrale plek, een startpunt voor natuurwandelingen en uitstapjes naar het strand of naar Willemstad.

Wie?

Er zijn meerdere doelgroepen. Voor toeristen is het een ‘eco-camp’. Het is ook een accommodatie waar workshops worden gegeven aan zowel bewoners als bezoekers van het eiland.
Wij, de projectgroep, hebben verschillende achtergronden. Wat ons samenbrengt is onze liefde voor Curaçao, voor de natuur en voor de mens.

Eco-camp, wat bedoel je?

Curaçao lijkt geen bestemming voor een kampeervakantie. Toch is dit een soort van camping. Denk aan een oase: kleine (2 en 4 persoons) vakantiehuisjes beschaduwd door palmbomen, met cactushagen ertussen en te midden van een tuin vol groente en fruit (‘permacultuur’*). Een wat groter centraal gebouw. Alles gebouwd op een duurzame, milieuvriendelijke wijze, met plaatselijke natuurlijke materialen zoals palmbladeren. Met toch alle voorzieningen die een toerist nodig heeft. In elektriciteit en warm water wordt voorzien met zonnepanelen. Een comfortabel duurzaam ontworpen interieur met slimme natuurlijke ventilatie.
Voor fanatieke rugzakkampeerders met eigen tentje is er ook een veld in de schaduw van bomen. Hangmatten zijn verkrijgbaar!

Echt duurzaam?

Ons doel is, het mogelijk te maken van Europa of de VS naar Curaçao (en terug) te vliegen en de CO2-uitstoot door je vakantieverblijf tot nul te laten reduceren!*
Duurzaam betreft ook het menselijk aspect. Dit project zorgt voor fijn (betaald?) werk voor een divers team van Curaçaoenaars. Het zorgt voor opleiding van medewerkers en bezoekers. Het is zo toegankelijk mogelijk voor alle soorten mensen, ook gehandicapten en invaliden (en hun hulphonden).

Is het wel leuk?

Verschillende mensen vinden verschillende dingen leuk. Dit is DE bestemming voor natuurliefhebbers, kunstliefhebbers, actieve families die de ene dag naar het strand gaan en een andere dag meedoen aan georganiseerde activiteiten. Voor kinderen is er veel speelruimte. 

Wat voor activiteiten?

Een breed aanbod van creatieve, artistieke, leerzame en sportieve activiteiten, zowel binnen als buiten. Het centrale gebouw biedt ruimte aan binnen-activiteiten. De buiten-activiteiten zijn op het speelveld, of kunnen uitstapjes zijn naar interessante plaatsen op het eiland, te voet, met de fiets of in de mini-bus.
Onze activiteiten zijn gezond, vreedzaam en milieuvriendelijk …

Hoezo gezond?

De permacultuur* zorgt voor gezonde vruchten en groente. In onze keuken worden die verwerkt tot gezonde maaltijden en smoothies. Naast het ‘restaurant’ is de ‘spa’, waar je met kruiden en zee-producten uit de omgeving behandeld wordt.
Ook de rustige natuurlijke omgeving is gezond. Wij (jij ook) zorgen dat die omgeving gezond blijft, zelfs nog gezonder wordt! De regel is dus: niet roken!

En die workshops?

Een workshop is een korte cursus, van één tot een paar uur, op één dag. Wij bieden lokale en internationale docenten de mogelijkheid om iets te onderwijzen waar zij van af weten. Korte creatieve of artistieke workshops, maar ook leerzame, over onderwerpen als natuur, milieu, duurzame oplossingen, gezondheid, enz.
We hopen elke dag een ruime keuze aan verschillende workshops en uitstapjes te kunnen aanbieden. Aan iedereen: oud en jong, toerist een eilandbewoner, allemaal samen. Dat ‘samen zijn’ is een extra cultureel aspect: mensen van heel verschillende achtergronden leren elkaar kennen.

Is dat alles?

Wil je meer doen? Je kan werken op onze permacultuur tuin, in de keuken of het onderhoud. Je kunt je eigen workshop, trip of andere activiteit organiseren. En de verschillende organisaties op het eiland bieden een verscheidenheid van activiteiten.

Is dit betaalbaar?

Ons doel is niet om er rijk van te worden, maar om dit duurzame project tot een succes te maken. Het uitgangspunt is: 'money-low', dat wil zeggen: indien mogelijk gebeuren alle transacties zonder geld. Breng je eigen kampeerspullen mee en ga voor het project werken om je verblijf te verdienen! Er is genoeg te doen. 
Wil je liever een luxere of luiere vakantie, dan kan dat ... voor een redelijk geldbedrag. 

Wat is er te beleven op dit eilandje?

Curaçao heeft meer dan honderd prachtige stranden aan de zuidkust. Willemstad staat op de Wereld-Erfgoed Lijst. Die twee dingen weten de meeste toeristen wel.
Er is zo veel meer … te veel om op te noemen … CurAloe aloe vera kwekerij, struisvogel safari, windsurfen in Sint Joris Baai, de kruidentuin van Dinah Veeris, kajakvaren, de grot van Hato, zoutpannen, Christoffelberg en nationaal park, Shete Boka aan de noordkust, de oude landhuizen, waarin nu musea zijn (van moderne kunst tot de nogal nare slaven-historie van het eiland), enzovoorts, enzovoorts.

Meedoen met de projectgroep?
Meer weten? 

*Over permacultuur en CO2 (koolstofdioxide) 
De zon is noodzakelijk voor het leven op aarde. De zon levert licht en warmte. Planten hebben om te leven en groeien licht en warmte, water en koolstofdioxide (CO2) nodig. Door een proces dat ‘fotosynthese’ heet vormen ze daarmee zuurstof (O2) en organisch materiaal. Met behulp van die twee kunnen mensen en dieren leven. Zuurstof hebben ze nodig om te ademen. Organisch materiaal kan diverse vormen hebben, zoals voeding, bouwmateriaal, brandstof.

Verbranding van organisch materiaal verbruikt zuurstof en produceert koolstofdioxide. Die verbranding kan door middel van vuur zijn, of in de spijsvertering van mensen en dieren. Mensen en dieren produceren dus CO2 , gewoon door te leven. Mensen produceren echter extra CO2 door fossiele brandstoffen te verbruiken. Dat zorgt voor problemen in de atmosfeer. Om die extra CO2 weer om te zetten in bruikbare zuurstof zijn er meer planten en bomen nodig.

Wat doet permacultuur hieraan? Permacultuur is een ecologisch systeem om ‘voedselbossen’ aan te leggen. Dit zijn ecosystemen die niet alleen voedsel voor mensen opleveren, maar ook de natuur verrijken en zorgen voor het verminderen van de CO2 in de lucht. Maar permacultuur houdt veel meer in. Het is een levenswijze waarbij de mens in een goede verstandhouding met de natuur samenleeft. Door bewust toepassen van energiebesparende maatregelen en bewust omgaan met natuurlijke omgeving wordt er niet teveel CO2 geproduceerd. 


Projectplan 
1. Projectidee
  • CuraDura waarmaken op Curaçao, dus in de praktijk gaan uitvoeren
  • Goed voor mens (mezelf en anderen) en aarde
  • Gezonde voeding, gezonde leefstijl, uitproberen, sociaal delen van overvloed

2. Oprichter
Inge Maria (Leonora-)den Ouden, illustrator, gecertificeerd energie-besparings-adviseur en permacultuur ontwerper (binnenkort)

3. Plek
  • Op Curaçao, daar waar ruimte is om het waar te maken
  • Nodig: onderdak en grond en de overvloed die natuur en mensen bieden
  • Een plek die bereikbaar is voor alle soorten van mensen (en dieren)
  • Te ontwikkelen tot permacultuur voedselbos & educatief centrum (incl. eco-camp)

4. Het product of de dienstverlening
  • Aangeboden producten / dienstverlening: voorlichting over permacultuur en gezonde leefwijze; overige cursussen/workshops; tuin- en creatief-ambachtelijke producten; eigen tuinwerk en ondersteuning tuinwerk bij anderen
  • Ruilhandel en 'delen' als uitgangspunt
  • Samenwerking met gelijkgestemden

5. Afzetmarkt
  • Doelgroep: iedereen die mee wil doen
  • Distributie: ter plaatse en elders indien ruimte / vervoer beschikbaar
  • Verdere ontwikkeling van Permacultuur -> meer klanten en meer producenten
  • PR: mond-tot-mond-reclame en het internet; zorgen dat het 'nieuws' is dat nieuwsmedia vanzelf bekend maken

6. Coöperatie
  • Samenwerking bestaande organisaties aanmoedigen, zoals v-Ital, Eco Village SOL, Koperativa Fresku i Orgániko
  • 'Each One Teach One' (dank aan Roland voor dit motto)
7. Menskracht
  • Wie mee wil doen kan meedoen wanneer en hoe hij/zij maar wil
  • Delen van producten onder degenen die meedoen
  • Vrijblijvend en vrijwillig
  • Voor eigen risico

8. Investering
Ik investeer hierin mijn kracht, vaardigheden, inzet en kennis (en nieuwsgierigheid)

9. Financiering
  • Uitgangspunt: geen geld, alleen de bestaande overvloed
  • Benodigde middelen: ruimte, tijd, natuurlijke groei, spullen die over zijn, fysieke inspanning en inzet van mensen
  • Als het niet anders kan wordt er geld betaald, of kan iemand met geld betalen voor een dienst of product (liefst houden deze twee elkaar in evenwicht)

10. Succes en liquiditeit planning (3 jaar)
  • In drie jaar is dit bereikt: er worden experimenten gedaan, er wordt aan het onderdak gebouwd, er wordt regenwater opgevangen, het voedselbos groeit, dat brengt producten voort (voor mij en anderen), er worden workshops gehouden op allerlei gebied (betreffende gezonde leefstijl), er worden ruilmarkten en andere activiteiten gehouden
  • We gebruiken geen geld, werken vanuit de overvloed die er is

Praktische stappen
  • zoek hulp van mensen die achter het plan staan (gelijkgestemden)
  • zoek grond die ter beschikking gesteld wordt door iemand die achter het plan staat
  • observeer de plek goed, overdenk alle mogelijkheden, brainstorm erover met anderen
  • houd alle permacultuur-principes in gedachten
  • ga uit van wat er is en wat je kunt krijgen
  • maak goed gebruik van diensten en spullen die mensen aanbieden
  • bedenkt de beste functie(s) voor de aangeboden spullen
  • water, grond of restmaterialen zo veel mogelijk (her)gebruiken
  • gebruik wind en zon waar gunstig en verhinder hun nadelige invloeden
  • zorg dat het netwerk van gelijkgestemden groeit
  • kansen voor alle soorten van mensen
  • bied aan waar behoefte aan is, op basis van wat er is en kan
  • bied het beste wat er mogelijk is
  • doe niet te veel, laat anderen hun (deel)projecten doen en werk samen
  • zie de voordelen in van 'mislukkingen' en 'fouten'
  • neem een volgende stap wanneer nodig / mogelijk
  • pas zo nodig het plan aan

4-7 december 2016, Inge Leonora-den Ouden

met wat kleine aanpassingen op: 24-12-2016, 30-12-2016 

No comments:

Post a Comment